onsdag 1. oktober 2014

Barns media bruk.

Jeg var i går på mitt andre FAU møte på min datters skole. Som sist var også i dag en av sakene elevenes bruk av IKT. Forledre etterlyser stadig regler og råd i forhold til elevenes bruk av PC, nettbrett og smarttelefoner.

Hvor mye tid er det greit at elevene bruker på slikt?
Hvorfor spiller elevene spill med aldresgrenser langt over deres egen aldre?
Kan skolen bidra, kan alle ha de samme reglene?
"Likes" på sosiale media.

http://www.barnevakten.no/ er ei flott nettside hvor mange slike spørsmål tas opp. Her kan man lese, se foredrag og få råd om barns media bruk. Ei flott side som viser til forsking og jobber for å holde tritt med barna.
I FAU kom en fram til at alle har ulike barn og der er mange ulike regler fra hjem til hjem på barns media bruk. Å samle alle foreldrene om et regelsett er vanskelig. Men at skolen bidrar til å sette fokus på temaet og vise gode holdninger i forhold til dette vet vi at har stor innvirkning både på barna og foreldrene.
For som en forelder sa "den dagen vi gir barnet vårt en smarttelefon, et nettbrett eller lignende, da har vi også gitt oss selv et ansvar".

4 kommentarer:

  1. En klok ytring om hvordan foreldre og skole skal bidra til fornuftige rammer rundt barns aktiviteter, her IKT-bruk. Jeg ville også ha satset på informasjon og innsikt foran reglerverk. Du viser til én av flere gode ressurssider for barns nettbruk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Kunnskap gir oss styrke. Og her må vi huske at der også er mye kunnskap å hente hos barna/elevene.

      Slett
  2. Ett viktig tema, vi diskuterer og jobber mye med det samme i vennegjengen vår. Flere har barn som er aktive brukere av både smarttelefon og nettbrett med både snapchat, instagram og you name it. Er mange ganger litt vanskelig å vite hvor man skal sette grensene, og ekstra vanskelig blir det å sette grenser for eget barn hvis det går mot barne/ungdomskulturen. Vi har diskutert mye dette med deling av bilder o.l og hvordan kommentarer enkelte kan få/skrive. Ett evig tema som må følges nøye opp, vi ser jo tendensene og har hørt mye i media de siste årene om mobbing og sjikanering blant annet på nett.
    Det viktige er jo å få satt grenser og ha kontroll i den grad at vi kan føle oss trygge samtidig som barna ikke føler seg fullstendig kontrollert og overvåket. Kjempebra at det blir tatt opp og diskutert på skolen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. En av representantene på møtet fortalte at det ble forsøkt å sette opp et felles sett med regler for elever på en skole i forhold til mediebruk. Dette lyktes de ikke med da det er altfor store ulikheter i forhold til hva elevene får lov til hjemme. Å diskutere med andre foreldre er jo nyttig, og kan bidra til å gi oss innspill vi ikke har tenkt på før.

      Slett